Vaccination mod Human Papilloma Virus (HPV-vaccination) har været en del af det danske børnevaccinationsprogram siden 1. januar 2009. Tilbuddet gælder for piger på 12-17 år og for drenge, der er født den 1. juli 2007 eller senere. Tilbuddet til drenge trådte i kraft den 1. september 2019.
Det tidligere midlertidige HPV catch-up program for drenge født i 2006 og første halvdel af 2007 samt unge mænd i alderen 18 – 25 år, der er tiltrukket af mænd, sluttede den 31. december 2021.Senest redigeret den 8. marts 2022
HPV står for Human Papilloma Virus. Der findes mere end 100 HPV-typer – heraf er cirka 15 kræftfremkaldende. Den HPV-vaccine, som anvendes i børnevaccinationsprogrammet, beskytter mod syv typer HPV (16, 18, 31, 33, 45, 52 og 58), som er ansvarlig for op mod 90 % af alle tilfælde af livmoderhalskræft. Risikoen for at få livmoderhalskræft forventes således at falde med cirka 90 % efter vaccination. HPV-infektioner er også ansvarlige for en andel af nogle mere sjældne kræftformer, fx kræft ved endetarmsåbningen (analkræft), kræft i skeden (vaginalkræft), kræft i de udvendige kvindelige kønsorganer (vulvakræft), og vaccinen yder derfor delvis beskyttelse herfor. Vaccinen beskytter ydermere mod to typer af HPV (6 og 11) som er ansvarlig for op mod 90% af kondylomer. Peniskræft og mund- og svælgkræft kan også forårsages af HPV-infektion. Der foreligger dog ikke tilstrækkelig dokumentation for, at vaccinerne også forebygger disse kræftformer. Et studie fra 2020 viser, at vaccinen beskytter mod alvorlige celleforandringer forårsaget af HPV-typerne 16 og 18 i >12 år, og de vaccineredes antistofrespons indikerer ikke et behov for booster vaccination. Og et andet stort studie har vist, at risikoen for livmoderhalskræft falder med 88%, hvis piger vaccineres, før de fylder 17 år.
Vaccination før seksuel debut
HPV smitter ved sex, og brug af kondom er ikke en effektiv beskyttelse mod smitte med HPV. Den største effekt af HPV-vaccination opnås inden, at man bliver smittet, hvilket vil sige før den seksuelle debut. Det er derfor, at HPV-vaccination er målrettet de 12-årige.
HPV-vaccinen er alene til forebyggelse og har ikke effekt på aktive HPV-infektioner eller eksisterende kræftsygdom. Også af den grund er det bedst at blive vaccineret, før man begynder at have sex.
HPV-vaccinen i det danske børnevaccinationsprogram
Vaccinen i det danske børnevaccinationsprogram har varieret: fra januar 2009 til februar 2016 anvendtes den 4-valente Gardasil®, fra februar 2016 til 1. november 2017 anvendtes Cervarix® og fra den 1. november 2017 og frem anvendes Gardasil®9. Hvilken vaccine, der indgår afgøres via et udbud.
Børn, der er under 15 år ved første vaccination, skal have to doser Gardasil®9. Minimumsintervallet mellem de to doser er fem måneder, og vaccinationsserien skal være færdiggjort inden for 13 måneder. Såfremt disse intervaller ikke overholdes, skal der gives i alt tre doser. Minimumsintervallet mellem anden og tredje dosis er i så fald tre måneder.
Børn der er 15 år og derover ved første vaccination skal have tre doser i måned 0, 2 og 6. Minimumsinterval mellem 1. og 2. vaccine er én måned og mellem 2. og 3. vaccine tre måneder. Alle tre vacciner skal så vidt muligt gives inden for ét år. Hvis der går længere tid end anbefalet, skal man have næste vaccine hurtigst muligt. Der begyndes aldrig forfra.
Det anbefales, at personer, som har et svækket immunforsvar på vaccinationstidspunktet, får tre doser, dvs. samme vaccinationsserie som for personer, der er 15 år eller derover.
Børn, som er startet med Gardasil® eller Cervarix®, kan færdigvaccineres med Gardasil®9
Se “HPV-vaccination – særligt for sundhedsfagligt personale” for yderligere information om intervaller for vaccination.
HPV catch-up vaccinationsprogrammer
Der er ikke længere et catch-up vaccinationsprogram. Det tidligere program, der omfattede drenge født i perioden 2006 – 30. juni 2007 samt mænd i alderen 18-25 år, der er tiltrukket af mænd sluttede den 31. december.
For drenge gælder nu det permanente HPV-vaccinationsprogram, som gælder for drenge, der er født den 1. juli 2007 eller senere.
Se bekendtgørelse nr. 1501 af 29. juni 2021 om gratis vaccination mod visse smitsomme sygdomme m.v.
HPV-vaccination i andre lande
Siden 2009 har mere end 720.000 danskere påbegyndt et HPV-vaccinationsforløb. I mange lande er vaccinen – ligesom i Danmark – en del af deres børnevaccinationsprogram, og på verdensplan er der givet mere end 270 millioner doser.
Gardasil®9 blev godkendt af de amerikanske sundhedsmyndigheder i december 2014, og vaccinen blev godkendt af de europæiske lægemiddelmyndigheder i oktober 2015.
Se faktaark om HPV-vaccination og livmoderhalskræft
HPV-vaccination i børnevaccinationsprogrammet